Previous slide
Next slide

Een eerlijke vloer is zeer onderhoudsvriendelijk

Een belangrijk kenmerk van een bamboe, kurk of houten vloer is het zeer onderhoudsvriendelijke karakter. Eenmaal of tweemaal per week stofzuigen is vaak al voldoende. En mocht er geknoeid zijn dan kun je  met een vochtige doek of dweil de vloer eenvoudig schoonmaken. Afhankelijk van gezinssamenstelling en bijvoorbeeld het bezit van eventuele huisdieren vind je hierin je eigen ideale aanpak. 

Hoe je jouw eerlijke vloer het beste kunt onderhouden hangt af van de afwerking van de vloer. Daarover lees je hieronder meer. Vraag vooral ook de parketspecialist naar het juiste onderhoud voor jouw eerlijke vloer.

Zorg dat je vloer in goede conditie blijft

Schuren of borstelen, lakken of in de olie

Ook het onderhoud op langere termijn  is relatief weinig werk, maar het is wel nodig om je vloer in goede conditie te houden. De parketspecialist informeert je graag over hoe je jouw vloer in topconditie houdt. Is er groot onderhoud nodig of heb je schade? Dan schakel je het best een ambachtelijke parketteur in. Die zorgt gegarandeerd voor een vloer waar je jaren mee vooruit kunt.

Voordat er een natuurlijke vloer in je huis ligt wordt die in de productie op verschillende manieren behandeld en soms ook naar keuze afgewerkt. Zo levert bijvoorbeeld het schuren van een houten vloer een egaal glad oppervlak op; goed voor een moderne en strak ogende vloer. Dit is bij een geborstelde houten vloer juist niet het geval. Zo’n vloer accentueert de natuurlijke uitstraling door zichtbaar en voelbaar reliëf in het oppervlak en geeft een meer ambachtelijke en authentieke uitstraling. Er zijn ook diverse verouderde vloeren op de markt. Hierbij is het oppervlak van het hout bewerkt waardoor deze er uit ziet als een eeuwenoude vloer.

Voor de eindafwerking is er de keuze tussen lak en olie of een combinatie hiervan. Ook hierin zijn ontelbaar veel kleuren, glansgraden en andere mogelijkheden. 

Een gelakte vloer heeft een slijtvaste beschermlaag

Een gelakte vloer heeft de volgende voordelen:

  • Eenvoudig in onderhoud;
  • Beschermt de vloer tegen vuil en vocht;
  • De vloer oogt strak;
  • Toe te passen op vrijwel alle natuurlijke materialen;
  • Er zijn verschillende lakken voor een ultramat, mat, satijnen of glanzend effect;
  • Lak geeft aan de vloer een slijtvaste beschermlaag (het type lak bepaalt de verschillende gradaties slijtvastheid; van geschikt voor gebruik in een woonhuis tot projectlak speciaal voor gebruik in openbare en drukbezochte ruimten).

Olie benadrukt het natuurlijke karakter van een vloer

Er zijn een aantal olie-varianten. Zo is er de keus uit oxidatief drogende olie als 1-componenten of als 2-componenten systeem die in één of meerdere lagen aangebracht worden. Deze producten worden door de parketspecialist gebruikt of door parketfabrieken. Daarnaast wordt er door parketfabrieken industrieel UV-olie als afwerkingssysteem gebruikt.

Veel oliën bevatten een was aandeel, de zogenaamde Hardwasolie. Hardwasolie zorgt voor een goede slijtvaste en degelijke bescherming tegen krassen en vloeistoffen zoals water, koffie, cola, rode wijn, etc.

De vloerolie is verkrijgbaar in ultramat, mat en zijdeglans en bestaat uit een enorme variatie van kleuren waardoor een breed effect aan designs en uitstralingen mogelijk is.

Combinatie van olie & lak is ook mogelijk

Heb je een druk huishouden met kleine kinderen en huisdieren?

Dan is een combinatie van lak en olie allicht een goed idee.

De vloer wordt dan eerst met olie in de gewenste kleur gebracht en daarna voorzien van een slijtvaste laklaag. 

De vloer combineert de de uitstraling van de olie met de slijtvastheid van lak. Je kunt met een gerust hart je huisdieren laten rondrennen zonder je zorgen te hoeven maken over de vloer. 

Voorkom beschadigingen: enkele tips

Het is verstandig om onderstaande tips in acht te nemen. Je verlengt de levensduur van je vloer, zorgt dat die langer mooi blijft en voorkomt dat er vroegtijdig groot onderhoud nodig is.

  • Leg droogloopmatten bij de buitendeuren om de inloop van zand, vuil en vocht zoveel mogelijk te beperken;
  • Gebruik bij bureaustoelen met wieltjes eventueel een onderlegger;
  • Voorzie stoelen en ander meubilair dat veel verschoven wordt van goede beschermviltjes;
  • Verwijder gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk.
Onderhoud van een houten vloer met olie is zeer eenvoudig

Geoliede houten vloeren zijn onderhoudsvriendelijk.

De reiniging en het onderhoud van geoliede vloeren is simpel en doeltreffend. Naast het gebruikelijke stofzuigen kan de vloer naar behoefte, met liefst een neutrale parketreiniger gereinigd worden.

Afhankelijk van de belasting en de kleur van de vloer gebruik je voor periodiek onderhoud onderhoudsolie in naturel of een gekleurde variant. Dit product kan handmatig en eventueel plaatselijk gebruikt worden. Het beste en simpelste resultaat bereik je met een  gebruiksvriendelijke excentrisch roterende boenmachine zoals bijvoorbeeld de Floorboy- of Cleanfix-machine. Daarmee kan een kind de was doen : – ). De parketspecialist heeft dit soort machines vaak als service in de verhuur en in de verkoop. Uiteraard kan de parketspecialist ook het periodiek onderhoud voor jouw houten vloer verzorgen.

Professioneel advies en onderhoud is altijd mogelijk

De parketspecialist kan de effecten van de verschillende lak- en oliesoorten laten zien aan de hand van echt houten showpanelen. Dan krijg je pas echt een goed beeld van de  effecten van de verschillende soorten en kleuren vloerafwerking

Heb je vragen over je vloer? Is er schade of slijtage? Of wil je je vloer transformeren in een andere stijl? Je kunt altijd terecht bij de gespecialiseerde parketteur. 

Dan krijg je het beste advies helemaal afgestemd op jouw vloer, het specifieke materiaal en het onderhoudsniveau.

De behandeling van de specialist zorgt ervoor dat je vloer zijn natuurlijke uitstraling  behoudt én in topconditie blijft. Een garantie voor weer jarenlang plezier en comfort!