Previous slide
Next slide

Combineer een eerlijke vloer met vloerverwarming

De warme uitstraling van een échte houten vloer en de natuurlijke eigenschappen van het materiaal zorgen meteen al voor extra woongenot. Om nóg meer comfort te ervaren kan je een natuurlijke vloer plaatsen op vloerverwarming en ook op vloerkoeling. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is een prima ondergrond voor een eerlijke vloer. De meeste houtsoorten zijn geschikt, op een enkele uitzondering na. Daarnaast kan ook gekozen worden voor kurk of bamboe.

De parketspecialist kan je de hout-, kurk-, en bamboesoorten laten zien en informeert je haarfijn over de mogelijkheden.

Zo herken je de échte vloeren specialist

Zie je deze iconen op de website of in de winkel van een parketspecialist, dan weet je zeker dat die jou alles kan vertellen over vloerverwarming, en -koeling en warmte-win installaties in combinatie met een houten vloer.

Een échte vloer op vloerverwarming is comfortabeler

De stralingswarmte van vloerverwarming voelt aangenaam aan en wordt egaal over de ruimte verdeeld. De houten vloer houdt deze warmte  langer vast en geeft die goed gedoseerd af aan de omgeving.   Als je kiest voor een houten vloer op vloerverwarming dan krijg je nooit meer koude voeten.

Wil je meer informatie over een échte vloer op vloerverwarming? Neem eens een kijkje op het onafhankelijke dashboard  parket en vloerverwarming.

Vloerverwarming is praktisch

Je hoeft geen rekening meer te houden met radiatoren aan de muur. Stoelen, kasten, banken en tafels kunnen overal in de kamer staan zonder dat ze de warmte tegenhouden.  En het oogt veel mooier! 

Verder is er minder stofcirculatie, minder kans op huismijt en zeker bij bepaalde soorten allergie is dit een groot voordeel.

Let wel op met vloerkleden. Alleen ‘open geknoopte’ vloerkleden zonder latex onderzijde zijn geschikt. 

 

Zuiniger

Allereerst voelt een wat lagere ruimtetemperatuur toch nog comfortabel aan op een vloer van bamboe, kurk of hout. De warmte wordt langer vastgehouden en bovendien blijft de temperatuur net boven de vloer in de kamer hoger dan bovenin die kamer. Door de gelijkmatige afgifte van warmte voorkom je pieken en dalen in de temperatuur. Dat bespaart energiekosten want het is voordeliger om een constante, aangename temperatuur vast te houden dan om te verwarmen, af te laten koelen en weer opwarmen.

Jouw energieverbruik kan door een graadje minder te verwarmen en al deze andere voordelen al gauw ruim 5% dalen, waarbij het comfort in huis toeneemt!

Overleg met de parketspecialist over de mogelijkheden van een houten vloer, afgestemd op jouw soort vloerverwarming.

Voor een optimaal binnenklimaat  én voor  de beste omstandigheden voor een eerlijke vloer is de relatieve luchtvochtigheid in de betreffende ruimte van belang. Deze moet bij voorkeur tussen de 50-65% liggen. De parketspecialist geeft je graag tips en advies op maat, speciaal voor jouw woonsituatie.

Veiliger

Jezelf stoten of verwonden aan een radiator is verleden tijd en dat geldt ook voor het verbranden aan een te hete radiator.

Hygiënischer

Een échte vloer is makkelijk te reinigen en je hebt veel minder last van stof. Ook met het moeilijk schoonmaken van de verwarmingsradiatoren is het gedaan.

Mooier

Geen leidingen, radiatoren of andere verwarmingselementen aan de wanden. Zo komt de schoonheid van een houten vloer nog beter tot zijn recht.

Diverse producenten van parket en vloerverwarming hebben samen een magazine uitgegeven. Hierin lees je alles over parket op vloerverwarming.

Klik op de afbeelding hiernaast om het magazine als pdf te openen.

Belangrijke aandachtspunten

Vloerverwarming en een eerlijke vloer gaan prima samen en deze comfortabele combinatie heeft flink wat voordelen. Maar je moet met een aantal zaken rekening houden om er optimaal van te kunnen genieten. Hieronder lees je de belangrijkste punten.

Lieverdink_sticker_vignet_800x266

Aan deze iconen herken je  de parketspecialist met kennis van vloerverwarming, vloerkoeling en  warmte-win installaties in combinatie met een eerlijke vloer.

De volgende houtsoorten zijn uitermate geschikt om toe te passen als parketvloer op vloerverwarming en vloerkoeling: Eiken, Afzelia, Bamboe, Kurk, Padoek, Merbau, Afrormosia, Teak, Kambala, Panga panga en Wengé. Daarnaast kan gekozen worden voor kurk of bamboe.

Heb je al vloerverwarming of ga je die aanleggen, overleg dan met een parketspecialist. Die kan precies aangeven wat in jouw situatie de beste keuze is. 

Een belangrijke randvoorwaarde om parket te leggen is dat de ondervloer goed droog is. De parketspecialist kan per soort vloer aangeven wat het maximale vochtpercentage in de ondervloer mag zijn om met het leggen van de vloer te kunnen beginnen.

Is het (natte) vloerverwarmingssysteem net aangelegd dan is het om drie redenen noodzakelijk om een opstookprotocol te doorlopen. Dit moet gebeuren vóórdat de parketvloer wordt gelegd!:

1                    De spanningsopbouw in de drogende vloer vindt gecontroleerd plaats waardoor de kans op scheuren in de dekvloer beperkt wordt

2                    Door het gecontroleerd opwarmen van de dekvloer wordt eventueel restvocht uit de vloer omhoog “geperst” waardoor het gewenste restvochtpercentage sneller bereikt wordt

3                    Door het doorlopen van het opstookprotocol krijgt men direct een bevestiging dat het systeem volledig waterdicht is waardoor mogelijke schade aan de toekomstige parketvloer voorkomen kan worden

De parketspecialist zal jou, als bewoner, vragen om behulpzaam te zijn bij het uitvoeren van het opstookprotocol. 

Als het opstookprotocol doorlopen is en het juiste restvochtpercentage vastgesteld is kan de comfortabele parketvloer met zijn prachtige uitstraling geplaatst worden en is je huis direct een stuk meer waard!

Voor jou als bewoner van het huis, maar ook voor de natuurlijke vloer is een juiste relatieve luchtvochtigheid van groot belang.  Een percentage van 50 tot 65% luchtvochtigheid, te meten met een hygrometer, is aan te bevelen. Te droge lucht – vooral in de winter – los je op door een luchtbevochtiger te installeren. Er zijn tal van merken en apparaten te koop; laat je goed adviseren. Te vochtige lucht – meestal in de zomer –   los je op door goed te ventileren. Goed    ventileren van de ruimte is altijd van belang. Voor jouw gezondheid en die van je vloer!