FAQ

De meest gestelde vragen over houten parketvloeren.

Een vloer van echt hout moet pas worden gelegd als alle andere bouwwerkzaamheden en binnenafwerking af is. Het moet het laatste deel van het werk binnen zijn, net voordat het meubilair in het vertrek wordt geplaatst. Alle werk met betrekking tot het plaatsen van ramen, deurposten, cv, elektrische bedrading, stucwerk en schilderwerk moet gereed zijn en het interieur moet volledig droog zijn voordat het leggen begint. Dit om te voorkomen dat de vloer beschadigd. Bij het stucen van vloeren en wanden komt er veel vocht in de woning. Het is belangrijk dat dit overtollige vocht weg is, en dat de pas gestucte oppervlakken al droog zijn.

Voordat aan het leggen van de vloer gestart kan worden moet het oppervlak van de ondervloer:

  • schoon en droog zijn
  • vlak en gelijk zijn, zonder spleten.

Afhankelijk van de legwijze kan daarnaast nog een tussenvloer nodig zijn die bescherming geeft tegen vocht en geluid.

Volgens het Fraunhofger Institute for Wood Research zijn alle typen parket geschikt voor vloerverwarming, Maar essentieel is zorgvuldige planning en een professionele installatie van zowel het verwarmingssysteem als de houten vloer. 

Hoewel de meeste houten vloeren de perfecte partner zijn voor vloerverwarmingssystemen moeten nerveuzere houtsoorten als esdoorn en beuken vermeden worden. Deze soorten krimpen en zetten meer uit dan andere soorten, wat het risico van spleten tussen de planken verhoogt.

Wij verwijzen graag naar het onafhankelijke platform over parket op vloerverwarming waar precies te zien is welke houtsoorten en parketsoorten geadviseerd worden in het Nederlandse klimaat. 

Een van de belangrijkste dingen is dat er aan beide zijden van de voordeur matten liggen. Water, zand en gruis die door lopen op de vloer terechtkomen, zullen een schurende werking op het oppervlak hebben.

Zorg ook voor beschermende viltnoppen onder de poten van stoelen en andere meubelen om krassen op de vloer te voorkomen.

Om er zeker van te zijn dat jouw vloer niet wordt blootgesteld aan te veel vocht, veeg je geknoeid water vlot op.

Luchtvochtigheid kan een vloer ook aantasten; de ideale relatieve luchtvochtigheid in een vertrek ligt tussen 50-65 % bij 20°C. In de winter, als de cv constant wordt gebruikt, kan de relatieve luchtvochtigheid zo sterk dalen dat parket te droog kan worden. Om dit te voorkomen adviseren wij het gebruik van luchtbevochtigers: die zijn goed voor de vloer en ook voor je eigen welzijn!

Houten vloeren kunnen dagelijks gestofzuigd en geveegd worden. Ze kunnen ook gereinigd worden, met een goed uitgewrongen doek of mop en een verdund schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Welk schoonmaakmiddel voor jouw vloer geschikt is hangt af van de gekozen afwerking (lak, olie, wax) en het merk. Check bij de parketspecialist voor het juiste onderhoudsmiddel voor jouw vloer.

De hardheid van hout dat voor de toplaag wordt gebruikt, kan belangrijk zijn. Met name als de houten vloer op een plaats komt waar veel gelopen wordt. Houtsoorten met een hogere Brinell-waarde zijn beter bestand tegen slijtage dan soorten met een lage waarde. Wil je zeker weten of de gekozen houtsoort geschikt is voor de toepassing? Vraag gerust advies aan een expert in houten vloeren.

In principe zijn er 2 veel voorkomende legmethodes:

  • Traditioneel – vol verlijmd
  • Zwevend – verlijmd in de mes en groef verbinding

Welke methode gekozen wordt kan afhangen van het type parketvloer, de woonsituatie (is er bijvoorbeeld vloerverwarming dan adviseren wij om vol te verlijmen) en van het legpatroon. Daarnaast kan de keuze worden bepaald door het budget en eventuele eisen die er zijn voor geluidsreductie. 

Vraag jouw parketspecialist wat voor jouw situatie de beste legmethode is. 

In geval van een zwevend gelegde vloer kan je deze direct na het leggen betreden. Hou wel rekening met droogtijd van de afwerklaag. En vermijd het zware belasten de eerste dagen bij kopse kanten en bijvoorbeeld bij aangebrachte lijsten of houten randen om radiatorleidingen.

 

Alle vlekken en vegen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, voordat ze de kans krijgen op te drogen. Hieronder verschillende handige methoden om vlekken te verwijderen:

  • Vruchten, melk, room, bier, wijn, koffie, thee, sap en andere dranken: Water met een zacht schoonmaakmiddel
  • Schoenpoets, olie, teer, asfalt, krassen van schoenzolen op de vloer: Terpentine
  • Inkt, potlood, lipstick, opgedroogde lijm: Schoonmaakalcohol
  • Bloed: koud water

Ja, kleine beschadigingen kunnen verwijderd en gerepareerd worden door het gebruik van houtvuller in de juiste kleur. Een afzonderlijke strook in het midden van de vloer en zelfs een plank, kan vervangen worden, maar dit type reparatie moet door een gekwalificeerd professional worden uitgevoerd.