Volop keuze in eerlijke materialen en afwerking, voor ieder wat wils

Smaken en stijlen verschillen. Gelukkig kun je met een eerlijke vloer altijd precies aansluiten op jouw eigen, unieke woonwensen en ideeën. De enorme keuze uit natuurlijke materialen, legpatronen, kleuren en afwerkingen zorgen ervoor dat elke vloer volstrekt uniek is. Met eerlijke vloeren is er zo veel mogelijk!  Zo geef je jouw moderne twee-onder-een-kap woning de sfeer van een statig herenhuis. De oude villa oogt verrassend modern en de ontvangsthal van het kantoor krijgt een warme, vriendelijke uitstraling.  Welke woonwens heb jij?

De verschillende eerlijke materialen voor je vloer

Als je van écht hout kies je voor een eerlijke vloer van bamboe, kurk of hout. Er zijn veel houtsoorten en uitvoeringen geschikt om te gebruiken voor je parketvloer. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen wat betreft structuur, kleur, hardheid en uitstraling. Wij laten hieronder een aantal mogelijkheden zien. Uiteindelijk is het kiezen van het materiaal toch vooral een kwestie van smaak. Het beste advies dat we dan ook kunnen geven, is om naar de parketspecialist te gaan en daar de beschikbare materialen, houtsoorten, kleuren en  legpatronen te bekijken.  

Vloer afwerken met lak of olie? Of een combinatie van beide?

De afwerking van een eerlijke vloer kan op een aantal manieren waarvan vier manieren het meest voorkomen: met een lak, met olie, met hardwax olie of met een combinatie van olie en lak. De afwerking is in eerste instantie bedoeld om de vloer te beschermen tegen vuil, krassen en andere beschadigingen. Maar even zo goed bepaalt de afwerking een flink deel van de uitstraling van jouw vloer. Op de pagina ONDERHOUD  vind je meer informatie over de verschillen tussen lak of olie en lees je ook hoe eenvoudig het onderhoud van eerlijke vloeren tegenwoordig is.

Legpatronen voor eerlijke vloeren

Eerlijke vloeren kom je tegen in allerlei verschillende legpatronen. De keuze voor een bepaald legpatroon bepaal je door jouw persoonlijke smaak en de  ruimte waarin de vloer komt te liggen. Voor elke woonwens is een passende houtsoort en legpatroon te vinden. Alles kan, maar eigenlijk is er maar één ding van belang; dat jij het mooi vindt!

Hieronder laten we een aantal legpatronen zien. Bekijk de mogelijkheden in de fotogalerijen en laat je verder voorlichten bij een parketspecialist. Ongetwijfeld kan deze jou nog tal van andere voorbeelden en échte monsterpanelen laten zien.

Vloerdelen / stroken of landhuisdelen

Veruit de meest gekozen variant is de stroken variant; modern en tijdloos, straalt rust en eenvoud uit. Het legpatroon is neutraal en gunt de schoonheid van het eerlijke materiaal alle aandacht. Nerven, structuur en houttekening komen optimaal tot uiting. De keuze in breedte en lengte van de gebruikte vloerdelen bepaalt in hoge mate het totale beeld. Hierdoor is dit soort vloer af te stemmen op elke ruimte, groot of klein. De vloerdelen worden meestal met het licht mee gelegd zodat de ruimte optisch gezien optimaal groot lijkt.

Visgraat vloeren

Dit legpatroon is bijna synoniem met het begrip ‘klassiek houten vloer’. De basis van dit legpatroon is altijd een hoek van 90 graden waarmee de kopse kant van de ene plank aansluit op de lange zijde van de andere plank. Dit levert het typische ‘oerbeeld’ op van een houten vloer.

De visgraat vloer is wel degelijk met zijn tijd meegegaan. Moderne en trendy uitvoeringen winnen aan populariteit. De gangbare breedtes en lengten van weleer zijn aangevuld met tal van grotere basis-formaten, gevarieerde kleurstellingen en gebruik van andere houtsoorten dan het nog steeds immens populaire eikenhout. Kortom, het visgraat legpatroon is ook nu nog onverminderd populair en toepasbaar in alle situaties.

Hongaarse punt

Duidelijk familie van het visgraat legpatroon, maar wel een eigenzinnige variant! Waar visgraat in een hoek van 90 graden wordt gelegd, is de Hongaarse punt gebaseerd op een hoek van 60 of 45 graden waarmee de kopse kanten van de planken of het parket op elkaar aansluiten. Zo ontstaat de zogenaamde ‘sergeantstreep’ in het legpatroon. Een legpatroon met meer rust en eenvoud dan de visgraat.

Ook hier zien we vloeren variëren en meebewegen naar de huidige woontrends. Van patronen gebaseerd op smalle, korte plankjes tot rustgevende patronen met brede, lange planken. Afhankelijk van de ruimte en het gewenste effect geeft de Hongaarse punt een geheel eigen karakter aan de houten vloer.

Versailles patroon

Dit is met ruime voorsprong het meest chique legpatroon van een houten vloer. Kostbaar vanwege het ingewikkelde legpatroon in de vorm van een – meestal – eiken rand rondom de ’tegel’ waarbinnen een diagonaal vlechtwerk van houten stroken wordt gelegd. Versailles benadrukt als geen ander het klassieke karakter van de ruimte. Toegepast in een strakke moderne omgeving zorgt Versailles voor de juiste balans van klassiek en modern. 

In de moderne variant van dit legpatroon worden soms meerdere kleurvarianten binnen één en dezelfde tegel toegepast. Zo ontstaat vaak een trendy en gewaagd legpatroon.

Speciale patronen en ingelegde vormen

Naast de veel voorkomende patronen zoals de visgraat en de Hongaarse punt, zijn er nog veel meer mogelijkheden door verschillende patronen te combineren en vormen in te leggen.

Een houten vloer kan zelfs afgestemd worden op elementen uit de huisstijl van  organisaties en bedrijven. Als deze mogelijkheden door de vakman worden benut, ontstaan de meest fantasierijke vloeren. Niets is onmogelijk, zo lijkt het wel. Een meester parketteur gaat graag de uitdaging aan. 

Mozaïek parket

Herkenbare patronen bouwen op tot een inspirerende vloer. Blokmotief, (half)steensverband of parallelverband; ook de mozaïek-vloeren zijn er in tal van uitvoeringen. Kleine strookjes hout (‘friezen’) van meestal 8 mm dikte en variërende breedtematen vormen een unieke houten vloer.

Hoogkant vloeren

Bij het hoogkant-parket worden de  strookjes hout (ook wel ‘friezen’ genoemd)  op hun kant gelegd. De normale vloerdikte van 8 mm wordt dan de legbreedte en de gangbare breedte van 22 mm wordt dan de dikte van de vloer! Zo ontstaat een onverwoestbare houten vloer, perfect geschikt voor zwaarbelaste vloeren in openbare ruimten, horecagelegenheden, kantoren en andere zwaarbelaste vloeren. 

Inmiddels vindt het hoogkant parket ook steeds vaker zijn weg naar moderne leefruimten.

Vloeren van kops hout

Dit legpatroon is gebaseerd op massief houten blokjes uit de dwarsrichting van een boomstam. Hierdoor ontstaat een volstrekt unieke vloer, want in elk afzonderlijk blokje zijn de jaarringen van de boom te onderscheiden. Het resultaat is een levendig patroon en een oersterke vloer. Eén nadeel; toepassing van vloerverwarming is met dit patroon niet mogelijk. En dat er sprake is van een vrij hoge investering in deze vloer, zal duidelijk zijn. Maar dan heb je ook een vloer waarin je zelfs na 100 jaar nog elke dag iets nieuws ziet!

Parketvloer op vloerverwarming

Heb je vloerverwarming? Dan adviseren wij om te kiezen voor Bamboe, Eiken, Afzelia, Padoek, Merbau, Afrormosia, Teak, Kambala, Panga panga, Kurk of Wengé.

Minder stabiele houtsoorten, zoals maple, beuken, jatoba, robijn en essen zijn niet zo geschikt voor toepassing in combinatie met vloerverwarming.

Elke houtsoort heeft, afhankelijk van de dikte, zijn eigen warmteweerstand. Laat je voorlichten bij de parketspecialist of bezoek voor meer informatie het platform vloerverwarming en parket.