Zo hou je jouw houten vloer een leven lang mooi

Een houten vloer is oersterk!

Toch is het raadzaam om enkele maatregelen te nemen om schade aan je houten vloer te voorkomen. Dit doe je door:

1: Een goede entreemat te plaatsen bij elke buitendeur

Een goede droog-schoonloop mat neemt niet alleen vuil op, maar ook vocht. Welke mat voor het meest geschikt is voor jou hangt helemaal af van je  woonsituatie en woonstijl. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen of huisdieren, dan is er veel inloop van zand. En zand kan krassen veroorzaken. Of heb je schoolgaande kinderen die soms kletsnat thuiskomen? Dan is een goed absorberende entreemat een goed idee. Entreematten zijn er in vele kwaliteiten, kleuren, dessins en afmetingen. Ze kunnen zelfs helemaal op maat worden gesneden. Entreematten zijn eenvoudig te reinigen. Stofzuigen is vaak voldoende.

2: Viltjes te plaatsen onder al het schuivend meubilair.

Een stoel aan de eettafel die altijd op dezelfde manier heen en weer schuift kan krassen veroorzaken. Vooral als de stoel een metalen of houten stoelpoot heeft. Vilt voorkomt deze krassen. Ook fauteuils, banken en tafels voorzie je beter van vilt, want voorkomen is beter dan repareren.

3: Door de vloer regelmatig schoon te maken met het juiste onderhoudsmiddel

Bij het aankopen van een houten vloer zijn er veel mogelijkheden voor de afwerking van de vloer. Olie, lak, hardwas olie, was… Elk type afwerking heeft een eigen onderhoudsmiddel. Vraag bij je vloerenspecialist welk onderhoudsmiddel voor jouw vloer het beste gebruikt kan worden.

4: Hou de relatieve luchtvochtigheid op het juiste niveau

In de winter daalt de relatieve luchtvochtigheid in de woning. Een té laag percentage is ongezond voor de bewoners maar ook voor het hout in de woning. Hou daarom altijd met een hygrometer de luchtvochtigheid in de gaten en voeg, indien deze te laag is, vocht toe met behulp van een luchtbevochtiger. Je leest er meer over in dit artikel.

5: Neem vocht zo snel mogelijk op.

Heb je water laten vallen? Heeft de hond zijn waterbak omgetrapt? Of heeft je bezoeker zijn paraplu midden in de woonkamer uitgeklapt? Geen paniek! Je houten vloer kan ertegen. Maar laat het water niet te lang liggen en neem het zo snel mogelijk op. Voor huisdieren adviseren wij om de eetbakjes op een placemat te zetten, wel zo hygiënisch.

Heb je nog meer vragen over het mooi houden van je houten vloer? Loop eens binnen bij de parketspeciaalzaak. Deze hout-kenners geven je graag advies.