PVC een vloer waar een luchtje aan zit

Begin september van dit jaar verscheen in De Telegraaf een kort bericht. Een vraag van een lezer die problemen had met haar PVC vloer. Haar PVC vloer gaat bij warm weer naar vieze kunststof ruiken en dweilen helpt niet. In het antwoord op de lezersvraag bevestigt de correspondent van De Telegraaf dat een nieuwe PVC vloer, of een PVC vloer die al langer ligt, bij warm weer kan gaan ruiken naar plastics. Dit komt doordat de vloer bij ‘verwarming’ zachter wordt en dat je dan de vluchtige stoffen die in de vloer zijn verwerkt ruikt, aldus de schrijver.

Milieuonvriendelijke plasticsoorten

In 2020 maakten wij (Real-Wood) al melding van een Amerikaans onderzoek naar mogelijk schadelijke gevolgen van PVC vloeren. Maar zelfs het jaar daarvoor maakte de Nederlandse website www.strooming.nl ook al melding van deze risico’s. Hierin valt te lezen dat PVC is gemaakt van een van de meest milieuonvriendelijke plasticsoorten.

Nadelen voor de gezondheid

In sommige gevallen kunnen PVC-vloeren zelfs gevaarlijk zijn. Er bestaan PVC-vloeren zonder keurmerk met loodhoudende en andere riskante stoffen. Daarin zitten soms hoge concentraties emissies. Dit zijn die vluchtige stoffen. Dit zijn hormoonverstoorders die, bij blootstelling daaraan, klachten kunnen veroorzaken variërend van astma en allergieën tot vruchtbaarheidsproblemen.

Risico’s voor jonge kinderen

Kleine kinderen die bijvoorbeeld beginnen te kruipen hebben veel contact met de vloer. Het is dan ook zaak dat uw PVC vloer aan de strengste eisen voldoet. Niet voor niets zijn in de EU weekmakers zoals DEHP verboden in speelgoed. Nederland heeft geen gezamenlijke norm voor de maximaal toegestane hoeveelheid vluchtige stoffen in PVC vloeren. Veel andere landen wel: de strengste Europese norm is de Duitse norm (DIBt keurmerk).

Voorkom problemen

Als u geen enkel risico wilt lopen dan bevelen we aan om voor een ander type vloer te kiezen. Een echt houten vloer of stenen vloer kent deze risico’s niet. Wilt u weten of uw vloer mogelijk gevaarlijke stoffen bevat, dan kunt u uw vloer ook laten meten. Op de website van Strooming kunt u terecht voor een onafhankelijk particulier binnenmilieu onderzoek.

Bronnen:

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1783520195/lezersvraag-onze-pvc-vloer-stinkt-wat-te-doen
https://www.strooming.nl/binnenmilieu/blog/pvc-vloeren-nadelen-gezondheid/